Advies

Waarom je nu al energiebesparende maatregelen moet nemen

We zitten nog in hartje zomer en misschien denk je nog helemaal niet na over het besparen van energie. De verwarming hoeft niet aan in je bedrijfspand, veel mensen zijn op vakantie, waardoor je minder energie verbruikt. Maar het is wel degelijk de moeite waard om nu al na te denken over energiebesparende maatregelen voor jouw bedrijf. Waarom? Dat leggen we uit in dit artikel.

De energieprijzen stijgen

De belangrijkste reden om energiebesparende maatregelen te nemen, is dat de energieprijzen flink gestegen zijn. Dit geldt niet alleen voor de gasprijzen, maar ook voor elektriciteit. Het is de vraag of en hoe lang deze stijging gaat doorzetten, maar dat we duurder uit zijn, dat is een feit. En dat kan voor een grotere bedrijfsoppervlakte flink oplopen.

Je bespaart geld

Een logisch gevolg van de stijgende energieprijzen is dat je dat gaat voelen in de bedrijfskosten. Energiebesparende maatregelen kunnen een grote investering zijn, maar uiteindelijk bespaar je hier veel geld mee en verdien je ze dus weer terug. En dat zie je op de langere termijn terug op de balansrekening.

Het is goed voor het milieu

Een belangrijke reden om energiebesparende maatregelen te nemen is dat je hiermee als bedrijf een steentje bijdraagt aan het milieu. Je zorgt hiermee voor een aanzienlijke vermindering van de CO₂-uitstoot. 

Het is makkelijker dan je misschien denkt

Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die je kunt nemen als bedrijf. Dat kan variëren van het vervangen van apparatuur of lampen door varianten die minder energie verbruiken tot het beter isoleren van het bedrijfspand en het laten installeren van duurzame verwarming zoals een warmtepomp

Je bent voorbereid op de toekomst

Als je nu al energiebesparende maatregelen neemt, ben je voorbereid op de toekomst. Je hoeft niet alles in één keer aan te pakken, maar je kunt ook een duurzaamheidsplan maken zodat je in stappen je bedrijf kunt verduurzamen.

Je krijgt subsidie

Vanuit de overheid krijg je ISDE-subsidie (Investering Subsidie Duurzame Energie) voor het verduurzamen van je bedrijf met bijvoorbeeld een warmtepomp. Daar kun je in ieder geval tot en met 31 december 2023 nog gebruik van maken (als de subsidiepot nog niet op is) en het is de vraag of dit daarna nog verlengd wordt.