Advies

Waarom het dragen van een fietshelm belangrijk is

Fietshelmen lijken misschien te opvallend of ongemakkelijk om te dragen, maar ze kunnen daarentegen behoorlijk nuttig zijn: ze beschermen je hoofd immers tegen ernstige verwondingen tijdens het fietsen. Want hoe goed jij ook denkt te kunnen fietsen, een ongeluk zit in een klein hoekje. Volgens de helm veiligheidsstatistieken vermindert het dragen van een fietshelm het risico op hoofdletsel tot maar liefst 85%. Hierdoor zou een helm in principe een ​​verplicht onderdeel van je fietskleding moeten worden.

Sommige fietsers kiezen er echter nog steeds voor om er geen te dragen. Meer dan de helft van de dodelijke slachtoffers onder fietsers heeft te maken met het niet dragen van een helm. Juist daarom vind je hieronder enkele redenen om altijd een fietshelm te dragen.

Een fietshelm beschermt je hoofd

Bij een fietsongeval is het hoofd vaak het eerste lichaamsdeel die gewond raakt. Daarom is het heel belangrijk om een ​​fietshelm te kiezen die goed past. Het dragen van de juiste maat helm beschermt immers zowel je hoofd als je hersenen en voorkomt zo externe en interne schade. Dit is vooral essentieel voor de fietsveiligheid van kinderen, aangezien hun hersenen zich nog aan het ontwikkelen zijn. Maar dit geldt ook voor mogelijk kwetsbare volwassenen en zelf voor zelfstandig ondernemers, is het gebruik van een fietshelm geen overbodige luxe. Het kan immers voorkomen dat je van jouw AOV (arbeidsongeschiktheid) regeling gebruik moet maken.

Een fietshelm beschermt tegen slecht weer

Slecht weer is een andere goede reden om zeker een ​​fietshelm te dragen. Als jouw fiets je voornaamste vervoermiddel is, dan moet jij mogelijk ook bij slecht weer fietsen. Een fietshelm, vooral eentje met een vizier, kan je aangenaam tegen regen, windstoten en de UV schade van de zon beschermen.

Een goede fietshelm verhoogt de zichtbaarheid

Veel ongelukken gebeuren doordat automobilisten de fietsers niet goed zien. Een fietshelm met reflecterende strips of zelfs met een verlichting kan je veel beter voor de automobilisten zichtbaar maken. Dit is vooral cruciaal bij zonsopgang en -ondergang en in tijden van slecht zicht. Een felgekleurde helm kan overdag alsook voor een goede zichtbaarheid zorgen.

Hoe weet ik of mijn fietshelm goed past?

  • Een fietshelm moet, wanneer de kinriem vastgemaakt is, een goede en comfortabele pasvorm hebben. Je mag de helm dus niet heen en weer of op en neer kunnen bewegen. De fietshelm moet waterpas op het hoofd zitten (dus niet achterover gekanteld) en laag op het voorhoofd.
  • De onderkant van de fietshelm moet 1 tot 2 vingerbreedtes boven de wenkbrauw zitten. De riemen van de helm moeten verder gelijk qua lengte zijn en moeten een ‘Y’ vormen die aan de onderkant van de oorlel samenkomt. De bevestigingsbanden moeten bovendien goed op het hoofd aansluiten.
  • De kinriem met haar gesp moet net genoeg ruimte overlaten om één vinger tussen de gesp en de kin te kunnen steken. Plus als jij jouw mond opent, dan moet je jouw fietshelm op jouw hoofd kunnen voelen trekken.

Geniet van een veilige fietsrit

Het is in Nederland niet verplicht om een fietshelm te dragen, tenzij wanneer je een snelle e-bike berijdt. Het is zodoende aan jou om de risico’s hiervan te overwegen. Dus is het alsook jouw eigen beslissing om te bepalen wanneer je een fietshelm zou willen dragen. Niemand zal jou op deze keuzes aanvallen, iedereen wil namelijk gewoon dat je veilig van je fietsritten geniet.